czwartek, 1 marca 2012

Pierogi

Pierogi z grzybami i kapustą








Pierogi z grzybami i kapustą - składniki:

•    suszone grzyby - 100 gramów
•    kapusta kiszona - 500 gramów
•    ziele angielskie - 3 sztuki
•    średniej wielkości cebula - 1 sztuka
•    olej - 1 łyżka
•  
•    ciepła woda - 100 mililitrów
•    pieprz mielony
•    mąka - 1 kilogram
•    liść laurowy - 2 sztuki
•    olej słonecznikowy - 2 łyżki

Do przybrania pietruszka, oliwki czarne, pomidor i pieprz czarny




sposób przygotowania:

1.    Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.
2.    Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę oleju i przyprawy. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę kapusta stanie się miękka.
3.    Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni, na oleju. Dodaj ją do gotowej kapusty odrobiną z pieprzem .
4.    Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.
5.    Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski i dodawaj ją powoli zarabiając ciasto olej i wodę. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
6.    Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
7.    Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 mm), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz