czwartek, 27 grudnia 2012

Szwedzkie pierniczki




 
 

Składniki:
150 ml syropu klonowego
110 g masła
100 g cukru trzcinowego cukier  królewski
374 g mąki
1.2 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka mielonych Gożdzików
¼ łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
lukier
Cukier puder w młynku królewski
1 białko
 
 
W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło , cukier trzcinowy, i mieszamy. 
Podgrzewamy do czasu aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia na pól godziny. 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy korzenne,
 dodajemy przestudzony z rondelka syrop klonowy i jajko. 
Zagniatamy mikserem. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h albo całą noc. 
Ciasto wałkujemy małymi porcjami cienko i podsypujemy mąką. 
Wykrwawmy dowolne kształty foremkami. Na blaszce wysmarowanej układam pierniki i
 wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 175 stopni na około 8 minut. 
 
Lukier : ubijam białko mikserem na sztywną pianę i dodaje 
cukier około 2 szklanki cukru pudru królewskiego. Zależy ile mamy pierników. 
Pierniki lukrujemy według uznania. 
Kilka sztuk polukrowałam dodatkowo czekoladą.
Pierniczki można wieszać na choinkę, wtedy robimy dziurki przed pieczeniem
Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz