niedziela, 31 marca 2013

Babka spirytusowa

Wesołych świąt składam wszystkim zaglądającym na bloga. Wesołego Alleluja :-)






30 dkg mąki wrocławskiej
30 dkg cukru
30 dkg margaryny
6 jaj
2 łyżki octu winnego z białego wina
2 łyżki spirytusu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
½ czekolady gorzkiej
½ szklanki cukru pudru
1 białko
1 cytryna

Do margaryny dodaję cukier i ucieram. Stopniowo dokładam żółtka. Jak masa będzie puszysta dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny sparzonej ścieram skórkę i dodaję do  ciasta, razem z sokiem z cytryny Na końcu dodaję spirytus, ocet, i pianę z białek ubitą na sztywno. Ciasto przekładam do formy kamionkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę piekę 50 minut temp 180 stopni. Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz