poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Roladki nadziewane porem z kurkami wiosennie




2 piersi z kurczaka
1 por biała część
10 dkg kurek
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
1cebula czerwona
½ sałaty masłowej
½ papryki
8 pomidorków koktajlowych
Bazyli świeża
1 papryczka chili czerwona
2 garście rukoli
Sól
Pieprz
Olej
1/5 cukinii
Szagówki :
½ kg ziemniaków
½ szklanki mąki pszennej
Sól
1 jajko
Koperek świeży

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, duszę, dodaję jajko, mąkę, koperek pokrojony i wyrabiam ciasto. Kroję na kawałki i gotuję w gorącej wodzie szagówki. Nakłuwam je na patyczki do grilla razem z kawałkami papryki. Pierś z kurczaka myję, rozbijam, solę, pieprzę. Kurki przesmażam razem z porem pokrojonym na patelni, dodaję pokrojony koperek. Farsz układam na rozbitej roladzie. Zwijam, obtaczam w jajku roztrzepanym, bułce tartej. Smażę na oleju. Roladki podaję na rukoli, z sałatą, pomidorkami, i papryczką chili pokrojoną. Z cebuli i cukinii robię kwiatka. Dekoruję bazylią świeżą

8 komentarzy:

  1. naprawdę wiosenny talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie :) wiosennie i smacznie przede wszystkim :D pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wspaniałości tu serwujesz:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowo, wiosiennie i na pewno bardzo smacznie:-) Postanowilam miesiac temu, ze nie jem juz miesa, a Ty tu tak kusisz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ty jesteś wytrwała, więc mięsa nie zjesz. Sama bym chciał nie jeść. Ale już za dużo odstawiłam innych rzeczy i przejdę za chwilę na sama sałatę ha ha. A mięso wiem że nie jest zdrowe więc dobrze robisz że go nie jesz :-)

      Usuń
  5. Tu zawsze jest tak pysznie i kolorowo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie znowu tak pięknie, wiosennie i smakowicie, aż mi się humor poprawia jak tu zaglądam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło że komuś humor poprawię. Pozdrawiam :-)

      Usuń