wtorek, 4 czerwca 2013

Ciastka pieguski





















1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
10 dkg rodzynek
¾ kostki margaryny mlecznej Bielmar
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier puder, margarynę, jajka, płatki owsiane, wiórki kokosowe, czekoladę gorzką pokrojoną, rodzynki. Całość zagniatam. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowuję na stole, podsypuję trochę mąką. Małą szklanką wykrawam koła.Ciastka układam na pergaminie na blaszce. Wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 160 stopni. 


Margaryna  mleczna(70%) pełnotłusta, z dodatkiem ukwaszonego mleka, któremu zawdzięcza charakterystyczny świeży smak i aromat. Doskonale łączy się z innymi składnikami przygotowywanej potrawy. Świetna do wypieków. Sprawdza się także w daniach gotowanych – podnosi walory smakowe duszonych mięs, warzyw i grzybów.



Zawiera: 70% tłuszczu, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną witaminę E. Brak substancji konserwujących i, jak w każdym tłuszczu roślinnym, cholesterolu.



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe ciacha. Są na pewno pyszne, ale zamiast margaryny jak dla mnie jednak masełko :)

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie ciasteczka a już domowe :) cudo!! Nominowałam Twój blog do Liebster blog :) zapraszam do zabawy http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/06/waniliowe-ciasto-truskawkowo-rabarbarowe.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, już samo surowe ciasto mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieguski! Chociaż moja figura nie do końca ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie pyszności, z chęcią skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niema to jak swoje ciacha na dobrej margarynie :)

    OdpowiedzUsuń