niedziela, 6 kwietnia 2014

Makaronowy torcik z groszkiem i łososiem


Wiosna na całego to i wiosennie u mnie. Jeden z lepszych torcików makaronowych które robiłam.



















300 gram makaronu gniazdko 2 Czaniecki
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
200 g groszku mrożonego
sól, pieprz
10 dkg sera gouda
 olej rzepakowy

5 pomidorków koktajlowych
1/3 małej cukinii
1/3 tofu naturalnego
bazylia świeża
4 oliwki zielone
1 cebula czerwona
15 dkg łososia świeżego
1 łyżeczka majeranku

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprzę, dodaję 1/2 cebulki pokrojonej, majeranek i odstawiam do lodówki. Im dłużej tym lepiej przejdzie. Do miseczki wbijam jaja, roztrzepuje je, dodaję, sól, pieprz, mleko, starty ser, czosnek sprasowany.  Połowę makaronu przekładam do foremki okrągłej średnica 25 cm, wykładam kawałki łososia, groszek , jedną łyżkę zostawiam do dekoracji. Wylewam połowę jaj, następna warstwa makaronu, i reszta jaj. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Po tym czasie wyjmuję, układam plastry cukinii, kawałki tofu, pomidorki koktajlowe, kwiatki z cebuli, oliwki. Wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą.

11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania- można wykorzystać to co nam zostało z obiadu lub to co nam zalega w lodówce:)
    u Ciebie Madziu jak zwykle pięknie i kolorowo podane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, ja własnie szukam koncepcji na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytrawnego tortu nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle pieknie wygada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha;)
    Nominuję Cię do http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda kusisz tymi torcikami :) będę musiała w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Małe dzieło sztuki. Uwielbiam patrzeć na takie kompozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, wygląda to cudnie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń