wtorek, 12 kwietnia 2016

Krem z zielonych warzyw


Zupa na zielono, w jednym talerzu mamy selera, por, brokuła, rukolę warzywa które łączy nie tylko kolor ale też witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. W tej zupie przemycimy coś czego nasza rodzina nie lubi.


















1 por biała część
4 gałązki selera naciowego
1/2 brokuła
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania rukoli
sól, pieprz
1/3 szklanki słodkiej śmietany
750 ml wywaru warzywnego
1 szklanka ugotowanego makaronu drobnego muszelki
masło klarowane
natka pietruszki
sól, pieprz
2 liście laurowe


Warzywa wszystkie dokładnie myję.Por, seler kroję,brokuł dzielę na różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką.

3 komentarze: