niedziela, 1 maja 2016

Zupa meksykańska z klopsikami


Jednogarnkowe danie, proste i syte dla całej rodziny. Moje wyszło ostre bo takie lubię ale można oczywiście ostrość pominąć. Z klopsikami które są lekkie i dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone.

























klopsiki:
1 pierś z kurczaka
20 dkg mięsa od szynki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1  jajko
1 ząbek czosnku
1 cebula
papryka czerwona przyprawa
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki mąki

zupa:
1 puszka kukurydzy
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 puszka fasoli czerwonej
1 szklanka fasoli białej ugotowanej
1 cebula duża
20 dkg pieczarek
2 liście laurowe
3 ziarna ziele angielskie
1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej
1 papryka żółta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
natka pietruszki.
olej


Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule  i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące.

Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch. Przykrywam pokrywką i i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Klopsiki w między czasie obracam. Podaję z natką.



4 komentarze: