sobota, 18 czerwca 2016

Kokosowo truskawkowy deser


Deser prosty i szybki do zrobienia. Bez cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią ilość słodyczy.















1 puszka mleczka kokosowego 80 %
20 dkg truskawek
5 biszkoptów
6 małych bezików
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
mięta świeża

Mleczko kokosowe wkładam do lodówki na noc, nie wstrząsam nią. Po otwarciu puszki wyjmuję łyżką gęsta śmietanę która się wytworzyła. Idealne jest mleczko 80 %. Śmietanę kokosową ubijam mikserem i wkładam do lodówki jak zrobi się za rzadka.Na dno pucharków wykruszam po dwa biszkopty. Boki szklanki wykładam polówkami truskawek. Na dno biszkoptów układam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż zrobią się miękkie. W szklance rozpuszczam mąkę ziemniaczaną wody około 1/3 szklanki. Wlewam go gotujących się truskawek i mieszam energicznie aż się zagotuje. Przestudzony wykładam do pucharków. Dekoruję bezikami, biszkoptem, truskawką i miętą.

4 komentarze: