poniedziałek, 26 września 2016

Tort naleśnikowy z pieczarkami


Wytrawny torcik naleśnikowy który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora można dodać cebulę ale z porem jest lepszy.


















naleśniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
sól szczypta
2 jajka
1 łyżka oliwy

farsz:
400 g pieczarek
1 por biała część
sól, pieprz
200 g szpinaku
olej

sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka mleka
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

1 pomidor
2 łyżki sera tartego
kawałek chili
natka pietruszki


Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk.

Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora.Przekładam do miseczki. Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem.

Sos:
Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień do zagotowania, wlewam octu winnego, doprawiam solą, pieprzem, gałką.

Naleśnik smaruję sosem, układam łyżkę pieczarek, kolejny naleśniki, sos, pieczarki, w połowie tortu układam szpinak na jednej warstwie i znowu naleśnik , pieczarki itd. Górny naleśnik smaruję sosem, posypuję serem, układam plastry pomidora, kawałki chili. Tort zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Przed podaniem posypuję natką.


3 komentarze: