sobota, 17 czerwca 2017

Marmurkowa babka z truskawkami


Baba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać.

















250 g mąki pszennej typ 500
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
1 dkg drożdży
1 łyżka masła
1/2 szklance mleka letniego
szczypta soli


nadzienie truskawkowe:
500 g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kisielu truskawkowego

kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła

10 truskawek


Do miski przekładam drożdże, dodaję mleka letniego kilka łyżek, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki. Żółtka ucieram z cukrem mikserem, i też dodaję. Ciasto wyrabiam mikserem, na końcu wlewam roztopione masło i ciasto dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny, przykryte ściereczką.

Nadzienie :
Truskawki myję, obieram z szypułek, kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu. Truskawki puszczą dużo soku, więc je tak długo przesmażam aż zredukują swoją objętość do 1/3. Kisiel rozprowadzam w 1/4 szklance wody i wlewam do truskawek. Zagotowuję i studzę.

Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 30X60. Moja keksówka ma długość 30 cm. Ciasto kroję na paski o szerokości 8-9 cm, przy czym jeden zostawiam szeroki na około 24 cm. Wąskie paski smaruję masą truskawkową i układam jeden na drugim. Te przekładam na szeroki pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i nie przykleiło się do formy. Formę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą, i układam roladę sklejonym do góry. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek.

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję cukier i wyrabiam już krótko. Kruszonkę układam na placku. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 45 minut 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Już wyobrażam sobie jest cudowny smak! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń