sobota, 16 września 2017

Pstrąg z dynią i cukinią


Zdrowa delikatna rybka z towarzystwie dyni i cukinii oraz papryki. Obiad w jednym naczyniu zapiekany, oszczędność czasu, energii, obiad dla zabieganych. Rybę dobrze jest zamarynować wcześniej, będzie o wiele lepsza.








         







2 pstrągi
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz cytrynowy
2 łyżeczki masła
1 cytryna
koper świeży
estragon

warzywa:
1 papryka czerwona
25 dkg dynia
1 cukinia mała
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczka oregano suszone
4 łyżki oleju rzepakowego
3 pomidory suszone

Ryby myję, osuszam. Nacieram majerankiem,solą, pieprzem, w środku też. Do środka ryby wkładam pokrojoną cebulę. Ryby odstawiam na noc do lodówki albo na kilka godzin. Lepiej przejdzie przyprawami. Na drugi dzień wyjmuję cebulę z ryby, nie będzie już potrzebna, wkładam do środka każdej sztuki plaster cytryny, masło, koperek. Układam w naczyniu do zapiekania. Dynię, obieram i kroję w kostkę razem z cukinią. Paprykę też kroję na kawałki. Przekładam do miski, dodaję bazylię, oregano, sól, pieprz, olej i mieszam w przyprawach. Wykładam do naczynia z rybami. Na rybach układam plastry cytryny, estragon. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut.Przed podaniem dodaję pokrojone pomidory suszone, posypuję koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz