niedziela, 15 października 2017

Szaszłyki z kukurydzy i kurczaka

Dla miłośników kukurydzy i grilla. Ostatnie ciepłe dni polecam wykorzystać na grillowaniu. Kukurydza soczysta, chrupiąca i można nią się zajadać w postaci szaszłyków. Szybkie, proste  do zrobienia.




















2 kolby kukurydzy
1 pierś z kurczaka
1 cebula czerwona
1/2 papryki czerwonej
4 pomidorki koktajlowe

marynata:
sól, pieprz
papryka wędzona
papryka słodka
przyprawa do kurczaka
4 łyżki oleju

sos:
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki

Marynata:
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, papryki, olej, mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki. Kukurydzę kroję na kawałki 2 cm, paprykę w kostkę dużą, cebulę na plastry. Na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian kukurydzę, kurczaka, paprykę, cebulę, pomidorka i tak do końca patyczka.Szaszłyki smaruję olejem, posypuję przyprawą do kurczaka i grilluję na grillu elektrycznym obracając od czasu do czasu.
sos:
Do miseczki przelewam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz, natkę pokrojoną i mieszam. Szaszłyki podaję z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz