piątek, 19 stycznia 2018

Bułeczki kwiatki z nadzieniem


Bułeczki kwiatki imprezowe, na wynos i nie tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana.




















20 dkg mąki pszennej
1 dkg drożdży
sól
szczypta cukru
1 jajko
1/3 szklanka mleka


farsz:
6 parówek cienkich
6 plastrów sera żółtego
7 pomidorów suszonych
1 łyżka słonecznika nasiona
oliwa od pomidorów

do posmarowania:
1 żółtko

Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, mleko letnie i zarabiam ciasto mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca w sześciu miejscach parówkę na długości całej. Potem wywijam kawałki nacięte i formuję kwiatka. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym żółtkiem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól 180 stopni na 20 minut.

1 komentarz: