czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa




½ kg ziemniaków
3 marchewki
1/3 selera
1/3 por
½ pietruszki korzeń
1 litrowy słoik ogórków kiszonych
½ kg żeberek
Sól
Pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy

Marche, ziemniaki, seler, pietruszkę obieram, myję i kroje w kostkę. Por kroję drobno. Do garnka wlewam 2,5 litra ziemnej wody, dodaję pokrojone warzywa, mięso. Zupę gotuję na wolnym ogniu godzinę. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Pod koniec gotowania wlewam do zupy. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej, dojadę mąkę i robię zasmażkę. Mąkę lekko przyrumieniam. Rozprowadzam ją wodą zimną i dodaję do zupy.

3 komentarze:

  1. Mysza, ogórkowa na żeberkach musi być niesamowicie smaczna :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadlam takiej zupki, chetnie zrobie niedlugo.

    OdpowiedzUsuń