środa, 9 października 2013

Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami

Dostałam do testowania naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL dzięki uprzejmości portalu Uroda i zdrowie.
W naczyniu tym można zapiekać, gotować, zamrażać,podgrzewać. Naczynie posiada szklane ryfle które zapobiegają przywieraniu potraw, nic się też nie przypali. Naczynie jest odporne na nagłe zmiany temperatury. Można je używać w temperaturze od -50ºC do + 500º
Naczynie jest super. Bardzo fajnie się zapieka mięso.













4 nóżki z kurczaka
2 skrzydełka
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
 4 łyżki olej rzepakowy
1 łyżeczka majeranku
10 dkg podgrzybków
1 papryczka chili
12 pomidorków koktajlowych zółtych i czerwonych
5 gałązek koperku
1 łyżka masła

Elementy z kurczaka myję, osuszam i wkładam do garnka. Dodaje pokrojoną w piórka cebulę białą, majeranek, sól, pieprz, sprasowany czosnek, olej rzepakowy.Mięso obtaczam marynatą. Odstawiam na dobę do lodówki. Grzyby myję, i podsmażam na patelni na maśle. Doprawiam solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładam cząstki kurczaka, i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, podgrzybki, cebule czerwoną pokrojoną.Wstawiam jeszcze na kolejne 15 minut. Podaję z koperkiem.










10 komentarzy:

  1. Jedno ozdobą drugiego. Grzybki jak z obrazka, całe danie kolorowo-smaczne i takie zachęcające do zjedzenia :))) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje dania są przeurocze,od razu chce się je jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie grzybów i kurczaka ( czyt. mięska jakiegokolwiek) to ulubiona kombinacja mojego M
    Piękne zdjęcie i kompozycja:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie że naczynie fajne, ale Ty jak zawsze przyrządziłaś coś pysznego i efektownego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie, wygląda rewelacyjnie, do tego grzyby, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. NIESAMOWICIE apetyczne fotki, aż dech zapiera
    ależ Ci zazdroszczę, że to jadłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no to faktycznie miałyśmy podobne obiadki hehe ;) grzybki górą :) wygląda bardzo smacznie całe danie, a na pewno smakuje jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń