niedziela, 1 czerwca 2014

Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru


Frużelina z rabarbaru zrobiła furorę w moim domu. Drożdżówki zniknęły bardzo szybko. Obowiązkowo szneki muszą być z  glancem. Dla tych co nie wiedzą co to znaczy to drożdżówki z lukrem po poznańsku.



























1/2 kg mąki wrocławskiej
4 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
5 dkg drożdży
50 g masła roztopionego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru

frużelina z rabarbaru:
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
1 kisiel żurawinowy

kruszonka:
120 szklanka mąki
150 szklanki cukru
120 g masła


Do miski wykruszam drożdże, dodaję 3 łyżki letniego mleka, i dwie łyżki mąki i szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam pozostałą mąkę. Dodaję żółtka i jajko ubite z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę, i sól. Ciasto wyrabiam rękoma. Na końcu dodaję roztopione masło letnie i dalej wyrabiam aż ciasto dokładnie sie połączy. Przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia.

Rabarbar nie obieram , kroję go na kawałki około 2 cm, zasypuje cukrem i odstawiam aż puści sok. Odlewam sok do kubka i rozpuszczam w nim kisiel. Rabarbar podgrzewam do zagotowania i wlewam kisiel rozpuszczony, chwile gotuję całość. Odstawiam do ostygnięcia.

Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję tłuszcz i wyrabiam ręką. Na końcu dodaję cukier i dalej wyrabiam.

Ciasto drożdżowe wyrośnięte, ponownie zagniatam i dziele na porcje wielkości pączka. Ciasto roluję w wałek i zwijam w formie ślimaka. Odstawiam do wyrośnięcia. Na każdy nakładam po łyżce frużeliny, i posypuję kruszonką.

Piekę w temp 160 stopni około 30-40 minut do zrumienienia.
Drożdżówki lukruję.  przepis na lukier

18 komentarzy:

  1. nigdy nie slyszalam takiej nazwy nawet :D
    musi byc slodkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jakiej frużelina ,czy drożdzówki ?? ,hmmm....
      Piękne są.

      Usuń
    2. Myślę, że chodzi o,, szneki z glancem,, - też nie słyszałam :))

      Usuń
    3. Szneki z glancem to nazwa drożdżówki z lukrem po poznańsku.

      Usuń
  2. Frużelina to świetny wynalazek i można ją zrobić chyba ze wszystkich owoców....
    Szneki bardzo apetyczne...:)) i co racja to racja glanc musi być :)) ale bym zjadła jedną do kawki....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu dla ciebie zostawię nawet dwie do kawki jak lubisz z glancem :-)

      Usuń
  3. świetne bułeczki by zabrać ze sobą na wynos:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwaskowy rabarbar i słodki lukier- mniam, to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne drożdżówki! Super pomysł na frużelinę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite,te Twoje drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmniam.. narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne :) uwielbiam drożdżówki a jeszcze z rabarbarem to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne drożdżówki i podoba mi się ten pomysł z frużeliną z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń