poniedziałek, 4 stycznia 2016

Bulgur z karmelizowaną marchewką

Lekkie, zdrowe i sycące danie wegetariańskie. Kasza bulgur i marchewka karmelizowana pyszne połączenie.




















2 marchewki
1 papryka zielona
1 bakłażan
1 cebula czerwona
1/2 szklanki kaszy bulgur
10 dkg szpinaku baby
1 łyżka miodu
sól, pieprz
przyprawa grecka( oregano, bazylia, natka pietruszki, cebula, rozmaryn, tymianek)
olej, masło klarowane
natka pietruszki

Bakłażana kroję na plastry grube, solę obficie i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam i kroję w kostkę plastry. Bakłażana przesmażam na oleju, pieprzę wykładam na talerz. Marchew obieram, kroję w cienkie słupki na maszynce do chleba. Na patelni roztapiam masło, dodaję marchewki duszę na wolnym ogniu 10 minut, solą, pieprzę, dodaję przyprawę grecką. Na końcu dodaję miód i dalej przesmażam aż zrobi się złocista. Wykładam też na talerz. Cebule kroję w krążki, paprykę w paski i przesmażam razem na patelni.Wykładam, i przesmażam szpinak. Dodaję do niego, bakłażana, marchew, paprykę, cebulę. Kasze bulgur gotuję według opakowania. Dodaję ją do warzyw. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką.Posypuję natką.

4 komentarze: