piątek, 29 stycznia 2016

Fenkuł zapiekany z tołpygą


Lekki, zdrowy i orzeźwiający obiad z rybą, warzywami i sosem cytrynowym. Polecam fenkuł zapiekany bo jest bardzo dobry. Cały obiad zrobiony na jednej blaszce w piekarniku.


















ryba:
2 kawałki tołpygi
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1/2 łyżeczki majeranku

warzywa:
2 fenkuły
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
4 ziemniaki
10 brukselek
sól, pieprz
1 łyżka przyprawy do pizzy
6 łyżek oliwy

sos cytrynowy:
1 cytryna
200 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy

Rybę sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i majerankiem. Odstawiam na godzinę do lodówki.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram. Warzywa kroję w cienkie długie paski, ziemniaki w ćwiartki.Przekładam do miski, dodaję nacięte na krzyż brukselki, polewam oliwą i posypuję przyprawą. Całość dokładnie mieszam. Z fenkuła odkrawam końcówkę przy korzeniu i cienkie odnóżki też. Kroję wzdłuż dłuższego boku na ćwiartki polewam oliwą, posypuję przyprawą do pizzy. Warzywa układam na blaszce na  papierze do pieczenia. Rybę zawijam w folię aluminiową. Warzywa i rybę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 40 minut. Rybę wyjmuje po 20-25 minutach.

Sos:
Cytrynę sparzam i dokładnie szoruję. Skórkę ścieram na tarce. Wyciskam sok z połówki cytryny. Sok, skórkę, sprasowany czosnek, musztardę dodaję do jogurtu. Doprawiam solą pieprzem.

4 komentarze: