niedziela, 21 lutego 2016

Królik w sosie z warzywami

Królik bardzo delikatne i chude mięso. Polecany szczególnie dzieciom. Polecam dodać warzywa podczas duszenia mięsa w ten sposób przemycimy ich porcję dla niejadków.















marynata królika:

2 udźca z królika
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 Łyżeczka papryki wędzonej
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki czubricy czerwonej
1 łyżka przyprawy do dziczyzny
3 łyżki oliwy
pieprz

pozostałe:
1 marchewka
1 plaster selera
1 pietruszka korzeń

Sos:
wywar do mięsa
1 łyżka płaska mąki krupczatki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %


Królika przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, czosnek sprasowany, sól, paprykę wędzoną, czubricę, przyprawę do dziczyzny, oliwę, pieprz mięso nacieram przyprawami, dodaję ocet winny i odstawiam na dobę do lodówki. Przekładam do brytfanny. Warzywa obieram i kroję wzdłuż. Dodaję do mięsa i duszę razem pod przykryciem około godzinę i 15 minut. W trakcie duszenia podlewam wodą. Na końcu wyjmuję kawałki warzyw i kroję w kostkę.

Mąkę rozpuszczam w 1/4 szklanki wody, wlewam do wywaru od mięsa i zagotowuję, na końcu dodaję śmietanę i chwile gotuję. Wrzucam pokrojone warzywa i królika podaję z sosem.



3 komentarze:

  1. jejku, jak apetycznie to mięsko wygląda, przyznam nigdy nie jadłam królika

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką królika,ale bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny obiadek :) królika bardzo lubię, a warzywa to u mnie podstawa :)

    OdpowiedzUsuń