wtorek, 13 września 2016

Schabowe pod pierzynką

Schabowe w innej wersji niż tradycyjne. Pod pierzynką z warzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce.




















3 kotlety schabowe
1 papryka
8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1 cebula czerwona
1/2 kulki mozzarella
1/3 bakłażana
1 łyżka sosu pomidorowego
sól, pieprz
bazylia, oregano suszone
oliwa
natka pietruszki

Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut. Bakłażana kroję w plastry 1 cm sola i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z bakłażana, posypuje pieprzem i smażę na oliwie. To samo robię z kotletami ale nie przesmażam ich za mocno będa jeszcze pieczone. Na kotlecie układam plaster bakłażana który smaruje sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę którą obrałam i pokroiłam w piórka. Kotlety układam na blaszce  wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam 20 minut. Pod koniec dodaję pokrojony ser mozzarella.Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

3 komentarze: