wtorek, 19 grudnia 2017

Chleb piernikowy ze śliwkami i orzechami na zakwasie



Chleb na zakwasie z piernikiem, z dodatkiem śliwek i orzechów. Polecam bo jest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę.















1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie
10 dkg śliwek suszonych
100 g pierników
1/2 szklanki orzechów włoskich
50 dkg mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki wody zimnej


 Śliwki moczę przesz noc w ziemnej wodzie.Moje śliwki były dość twarde, ale jak ktoś ma miękkie śliwki nie musi ich moczyć.Na drugi dzień kroję je na kawałki.
Pierniki rozkruszam w malakserze, tak żeby miały konsystencję mąki.
Do miski przekładam zaczyn aktywny, dodaje przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika, i wyrabiam ciasto mikserem końcówką hak. Dodaję w między czasie śliwki, orzechy i dalej wyrabiam około pięć minut. Ciasto odstawiam pod przykryciem na cztery godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyrabiam ponowie mikserem, i tak co pół godziny. Dno foremki  o wymiarach 25X12 wysypuje mąką i przekładam do niej ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na sześć godzin. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, spryskuję go zimną wodą, wstawiam chleb i po 10 minut zmniejszam temperaturę na 180 stopni i piekę 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuje go wodą zimną i przykrywam ściereczką bawełnianą do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz