piątek, 29 grudnia 2017

Domowe nachos z paluchami z szynką

Talerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski.


















nachos:
50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
sól, pieprz
papryka słodka, ostra i wędzona
kurkuma
2 łyżki oleju
60 ml wody gorącej

paluchy:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
100 g szynki schwarcwalckiej
1 jajko

pozostałe:
dip serowy
1 papryka czerwona
20 dkg winogrono ciemne

Nachos:
Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić.

Paluchy:
Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blaszcze na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnikka nagrzanego 200 stopni na 20 minut.

Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono podaje z dipem serowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz